onsdag 6 april 2011

Ögonaböj

Jag läste på idg.se att svenska Tobii lanserar en modul som gör att man kan styra datorn bara genom att titta på den.

Tobii Technology har i tio års tid utvecklat specialskärmar som med hjälp av kameror kan spåra var man riktar blicken på bildskärmen. Därmed går det att styra datorer enbart med hjälp av ögonen. Företagets senaste produkt kallas PC Eye och är en modul som går att koppla till valfri dator och skärm.


– Med PC Eye kan man styra alla program och funktioner i en vanlig dator med hjälp av ögonrörelser i stället för tangentbord och mus, berättar Tobiis marknadschef Katrin Buhre. Tobiis produkter utvecklades från början för personer med funktionshinder och har tidigare främst köpts in till olika institutioner och myndigheter. Nu är tanken att produkterna ska få en bredare spridning och bli mer lättillgängliga. Siktet är inställt på spel- och underhållningsbranschen.


– Det är inte en integrerad lösning utan en bärbar produkt som man kan flytta med sig mellan flera olika stationära datorer både hemma och på jobbet och kan användas av vem som helst, säger Katrin Buhre. Hon berättar att PC Eye redan gjort succé i England där den börjat användas inom utbildningssektorn.”


Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar