torsdag 17 maj 2012

Prag - vad du inte får missa

Jag och mitt resesällskap är nyligen hemkomna från vackra Prag.
Har du inte varit i Prag kan jag varmt rekommendera en resa dit.
Vi var fyra vuxna som gjorde Prag i fyra dagar och här är några tips på vad du kan se och var du kan äta och dricka gott till en rimlig peng.

Sevärdheter
Prags slottsområde och S:t Vitus katedral
Härifrån får du en vacker utsikt över Prag. Slottsområdet och katedralen är fantastiska byggnader att se som du inte får missa. Slottsområdet anges vara det största bevarade forntida slottsområdet i världen. Det ligger uppe på höjden över Prag.

Rudolfinum
Är det vackera konserthuset som byggdes från 1876–1884. Det ligger på Jan Palach Sqaure bredvid floden Moldau och ligger i Old towwn.
Karlsbron
Bron är bland det mest kända i Prag så det kan du inte missa när du besöker Prag. Den 520 meter långa bron är gjord i sten och på den här bron får inga bilar åka.
Astronomiska uret
Uret finns på stadshuset i Old town. Urets äldsta del byggdes år 1410 av en lokal urmakare och en professor i astronomi. Andra delar, såsom kalender ratten och de rörliga statyerna, lades under de mellanliggande århundradena. Tyvärr fick jag aldrig möjlighet att se de rörliga statyerna.
Municipal house
En vacker byggnad både utvändigt och invändigt, väl värt ett besök. Här köpte vi biljetter till en kvällskonsert där vi lyssnade till Pop & Classic Music from W.A. Mozart to Freddie Mercury med en grupp som sjöng a capella.

Petrin
Ta Funicular railway, en slags kabinbana, upp till Petrin. Väl upp så finns det ett stort grönområde att promenerat runt i och ett utkikstorn som du kan se ut över hela Prag. För att komma upp i toppen på tornet kan du välja på att gå upp eller ta en hiss upp. Det kostar 105 kz(ca 40 kronor) att gå upp och betalar du 55 kz till får du åka hiss. Jag valde att gå upp och när jag nådde toppen efter 299 trappsteg så var det en vacker syn över Prag som mötte mig.
Botaniska trädgården
Botanická Zahrada, hade mycket vackra blommor. De hade ett antal växthus som vi besökte. Det kostade 50 kz som inträde, billigt med andra ord. Det fanns många exotiska blommor och att se, bland annat en stor kaktussamling.


Mat och dryck
U cerného vola
U cerného vola är en riktigt hederlig ölstuga och betyder svarat oxen på svenska. Här kostar en halv liter öl Kosel ca 12 kronor, billigt med andra ord. Här kan du även äta en enklare måltid till en mycket billig slant. Adressen är Loretánské námesti 1 och ligger i närheten av slottsområdet.
U Pravdu
Här åt vi alla fyra en god lunch och tog en öl till ett rimligt pris. Adressen är Zitna 15 och ligger i New town.

Ambient
Stället var väldigt mysigt och vi gick ner för ett antal trappor för komma ner till själva restaurangen. Den låg som i en källare med valv. Maten som serverades var italiensk. Maten var mycket god och priset var bar. En förrätt för ca 50 kronor och en varmrätt från 70 kronor. En riktigt pärla helt enkelt!
Adressen är Celentá 11 och ligger i Old town.

Lokál
På Lokál åt vi en lunch. Här har det typisk tjeckiskt mat. Maten var god och billig men knödeln eller dumpling som det också kallas hade jag kunnat vara utan men man vill ju testa på lite. Adressen är Dlouhá 33 0ch ligger i Old town på Lesser sidan.

Rainer Maria Rilke
På den här restaurangen åt vi en middag. Det är ett ganska litet ställe så det kan vara läge att boka ett bord här för att vara garanterad ett bord. Stället var mysigt och hade god och vällagad mat. Priset för en varmrätt fanns från ca 100 kronor och uppåt. Adressen är Karoliny Svetle 25 och ligger i Old town.

Pivnice stupartska
Ett genuint ställe som passar både lunch eller middag. Man går ner som i en källare och miljön är trevlig. God och mycket mat serverades av en trevlig personal. Både maten och drycken var prisvärd. Adressen är Štupartská 9 och ligger i Old town.

Ja, det här var bara några tips från Pragdagarna!
Tveka inte, åk till Prag!4 kommentarer:

 1. Saknar bara en restaurang och det är Oliva. Så kan det gå när krämporna smyger på.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Lalla...Oliva fick vi aldrig möjlighet att besök ; )

   Radera
 3. Hej Lotta!
  Jag håller på och skriver om mitt nyårsfirande i Prag, googlade på något och så hamnar jag på din blogg. Känner igen bilderna (utom blommorna i Botaniska) och undrar hur du kunnat få Karlsbron så tom?
  Vi var på nyårskonsert i Municipal House. Prag är en otroligt vacker stad!

  SvaraRadera