lördag 18 september 2010

Äppelmos och äppelfobi

Jag fick en påse med äpplen från en jobbarkompis så nu är kyl och frys laddad med nykokt äppelmos. Mums!

Det går fort att koka äppelmos om man har en passervagga.
En passervagga används för att göra mos, sylt och liknande av mjuka, oftast kokta, bär eller frukter. Passervaggan har ett avlångt tråg, som har en perforerad botten. Vaggan placeras i en bunke och med hjälp av en speciell kavel trycks sedan moset ut genom bottnen medan skal, kärnor och annat skräp blir kvar i vaggan. Mycket smart!

De modernare passervaggorna är gjorda i plast men min är en ädre variant som är gjord i trä. På wikipedia står det så här om passervagga i trä:
Äldre tiders passervaggor var gjorda av trä med plåtbotten och kan beskådas på hembygdsmuseer och ibland köpas på allmogeauktioner.
Ha, ha jag har ett köksredskap som kan beskådas på museum, där ser man.

Här är ett recept på äppelmos som jag hittade på bloggen Husmorsskolan.

Och apropå äpplen...
Har du hört talas om äppelfobi? Inte?!

Kolla in youtubeklipp med Anders Bagge's konstiga fobi med äpplen (Idol 2009 Audition i Malmö)



Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar