onsdag 29 juni 2011

Lagom är bäst

Igår, 28/6, presenterade Skolverket resultatet på den första internationella studien om digital läsning.
Studien visar att svenska 15-åringar är bra på att navigera och läsa texter på nätet. Elever som tillbringar lagom mycket tid framför datorn lyckas bäst.
Se Skolverkets webbsändning.

Skolverket skriver på sin webbsida att syftet med studien är att mäta hur väl rustade ungdomar är att möta vardagen och fungera som fullvärdiga medborgare. Skolverkets generaldirektör Anna Ekström menar därför att det har varit extra viktigt att delta i studien.
– Den här delstudien mäter de kompetenser och färdigheter som både är viktiga nu och i framtiden, säger Anna Ekström.
Mindre ensamarbete framför datorn, mer lärarstöd och att varva läsning på nätet med annat, till exempel böcker och tidningar, menar hon därför är de bästa ingredienserna för att Sverige ska lyckas ännu bättre.
– Om Sverige ska vara ett kunskapssamhälle måste vi ha jättebra undervisning i de här ämnena, säger Anna Ekström.

Läs den svenska rapporten "Eleverna och nätet".


Traditionell läsning och digital läsning
• Svenska 15-åringar har bättre resultat i digital läsning än i traditionell läsning.
• Mindre skillnader mellan pojkar och flickor
• Måttliga datoranvändare är de bästa digitala läsarna


Wake up Björklund!
Enligt mig är det dags för Björklund att ta digital kompetens på större allvar än han hittills har visat!
Björklund visa vilka IT-strategier ni har tänkt er för svensk skola, idag finns inga nationella strategier.

Over and out L8

2 kommentarer:

  1. Kan bara instämma. När ska Björklund inse att IKT behöver bli ett eget huvudämne i grundskolan. Min elva åriga son tycker skolan är det tråkigaste som finns. Hans intressen finns i strategispel på x-boxen fimer på Youtube och mer interaktiva Kinect. Han är säkert inte ensamm om att tycka det i Sverige. Jag pluggar till lärare mitt huvudämne är just Kultur Medier och Estetik. Denna utbildning försvinner nu i och med den nya lärarutbildningen vilka signaler ger det till samhället? Att vi inte behöver konstpedagoger, it-kunniga, teater,musik och bildlärare???? Det pratas så varmt i böcker och artiklar att estetiken och IKT är viktiga egenskaper när man skall söka arbete. Vilken skev verklighet Björklund nu visar upp. Du kan inte bara titta till diagnostiska prov du måste se den verklighet barnen ska ut i nu blir skolan återigen en egen ö och långt borta till fastlandet där jobben finns. Tro mig jag vet, jag har arbetat i tre branscher i tjugotvå år och är definitivt inte en instutionerad lärare som inte känner till verkligheten.

    SvaraRadera
  2. Det var en spännande läsning!

    SvaraRadera