måndag 10 oktober 2011

Digital AV-central

I Eskilstuna använder skolorna den digitala tjänsten FLOD.
FLOD är en lättillgänglig webbplats för digital distribution av radio-/TV-program samt dagsfärska tidningsartiklar till skolor och övriga utbildningsanordnare.
Den digitala distributionen av media skapar helt nya förutsättningar för mediestöd i undervisningen. Att kunna se en film sekunder efter att den beställts, ger dig en möjlighet att situationsanpassa lektionen.

Systemet kallas för FLOD - en förkortning av Flexible Learning On Demand.
Läs mer på FLOD:s hemsida.


Från augusti har vi i Eskilstuna även tillgång till Pedagogiskt fönster genom FLOD.
Pedagogiskt fönster är en webbaserad resurs som innehåller digitala lärobjekt och är tematiskt ordnade efter nya läro- och kursplaner. Resursen stöttar tydligt de krav som nu ställs på den framtida ämnesundervisningen som förväntas bidra till elevernas digitala kompetens.

Pedagogiskt fönster innehåller tips på lärresurser på internet, litteratur, filmer och interaktiva spel. Innehållet är granskat och sammanställt av en redaktion bestående av pedagoger, bibliotekarier och filmpedagoger.

Se filmen Pedagogiskt fönster - introduktonenMed den "digitala AV-centralen" får varje pedagog stora möjligheter att använda IT som stöd i undervisningen.

Har du erfarenheter av likande tjänster?

Over and out L8

3 kommentarer:

 1. På Komvux Enköping använder vi FLOD. Jag brukar visa en del filmer i fysik. Pedagogiskt fönster känner jag inte till. Kommer man åt det automatiskt när man har FLOD, eller?

  SvaraRadera
 2. Det borde ju inte vara någon skillnad mellan kommuner. Enligt startsidan på FLOD, där du loggar in står det att Pedagogiskt fönster är integrerat i FLOD.
  Se webbsidan: www.flod.nu

  SvaraRadera
 3. Vi har också flod och Pedagogiskt förnster sedan augusti. Jag gillar verkligen pedagogiskt fönster, men tycker flods sökfunktion fungerar dåligt. Tidigare stömmade vi filmer från mediapoolen och där var det lätt att hitta vad man sökte. Flod verkar bara söka på ord i titel eller i beskrivningen och inte så mycket på vad filmen faktiskt handlar om.
  Men pedagogiskt fönster är verkligen en toppenresurs. Lätt att hitta, snyggt "serverat" och relevant innnehåll.

  SvaraRadera