lördag 15 oktober 2011

Vi lär som vi lever


Jag har läst boken "Vi lär som vi lever" av Bodil Jönsson som är en bok som ingår i kurslitteraturen på distanskursen Digital kompetens och lärande.
I boken försöker Bodil knyta samman våra sätt att lära med våra sätt att leva.
Boken innehåller många exempel på människan – teknik – lärande.

Bodil gör en jämförelse mellan murens fall mellan öst och väst och på lärandets område där hon menar att många murar har fallit. Tre tekniska företeelser har enligt Bodil inte bara raserat murar utan också skakat om både lärande- och lärarvärlden, nämligen datorn, internet och mobiltelefon.

Hon menar att idag lever och lär alla parter på samma gång som sändare, sökare, mottagare och återkopplare som är en konsekvens av datorer, internet och mobiltelefoner. Och vi går ut och in i dessa fyra roller hela tiden oavsett om du är elev eller lärare och med det har lärarens och elevens roll förändrats enligt Bodil.

Det jag kunde känna igen i boken var Bodils tankar kring hur den ”nya” tekniken mottas. Idag har vi de som värjer sig för att använda modern teknik för att stödja lärandet. Och Bodil beskriver det så klockrent. Hon säger att det initiala motståndet som uppkommer när något tillkommer som alla inte behärskar från början, unready-to-hand. Då försöker människan bevara muren intakt gentemot det nya och förhindra en förändring så länge det är möjligt.

Det är med andra ord dags att riva murar och stödja skolan i deras förändringsarbete till utveckling att verka i en modern skola!

Jag avslutar mitt blogginlägg med ett ordspråk av Søren Aabye Kierkegaard som jag tycker stämmer in på det Bodil beskrivit i boken om motståndet till murar som raserat och som har skapat förändring och utveckling.

”Alla vill ha utveckling men ingen vill ha förändring”

Over and out L8

2 kommentarer:

  1. Kloka ord....ofta vill vi har förändringar men inte just de som kommer ;)

    SvaraRadera
  2. Hej, mitt i prick...stämmer på min arbetsplats. Är det förändring på gång i Eskilstunas skolar gällande IT eller? Mvh LärarSussie

    SvaraRadera