onsdag 17 juni 2009

Vi firar att det blir mörkare - vilket mörker

För mig är midsommar förknippad med traditioner.
Vad menas med tradition?
Enligt Wikipedia är tradition ett latinskt ord som betyder "överlämnande". I kristet språkbruk syftar det framför allt på kyrkans lära, som så att säga överlämnats från generation till generation. En vanligare betydelse är att en gammal sed eller bruk i ett samhälle, förs vidare från generation till generation.
Ja, så är det nog lite, så som familjen firar midsommar idag firade jag som barn.
Alltså ett överlämnade från generation till generation.

Hur ser tradition ut för familjen Larsson?
Familjen besöker någon lokal plats som har midsommarfirande med dans kring midsommarstången där spelmän spelar det svenskaste av svenskt nämligen Små grodorna.
Hur svenskt är små grodorna egentligen?
Melodin Små grodorna har spårats till en militärmarsch från den franska revolutionen, "La Chanson de l’Oignon" ("Löksången)", med refrängen "Au pas, camarade, au pas camarade / au pas, au pas, au pas! (I takt, kamrat!). Det berättas av fransmännen dåtida fiender, britterna, med nedsättande ironi ändrade texten till "Au pas, grenouilles!" ("I takt, små grodor!"). Hur den hamnade i Sverige är ännu obekant, men texten på engelska antas ha inspirerat.
Lyssna på den franska marschen och hör likheten.

Sången Små grodorna betraktas dock av många i Sverige som en viktig del av det svenska kulturarvet och den svenska ambassaden i Paris använde 2003 sången som en del av ett test på svensk anknytning för att få behålla sitt svenska medborgarskap.
Oj, är sången sååå viktig för att behålla svenskt medborgarskap i Frankrike!
Hallå, är det någon som driver med mig?!
Är det meningen att man ska kunna rörelserna till också eller?


Midsommarfirandet försätter på kvällen på vår "inglasade" altan, titta på bilden nedan, tillsammans med grannar. Bordet är uppdukat med inlagd sill, gräddfil, gräslök, färsk potatis kokt i färsk dill, grillning, middagen avrundas med svenska jordgubbar och vaniljglass. Vi har förstås både allsång och lekar under kvällen.


Med midsommar blir det mörkare
Midsommar kan betyda den tidpunkt som infaller mitt på sommaren, men inte kan vi ha hunnit till mitten av sommaren. Den har ju inte ens kommit igång. När vi firar midsommar och säger att midsommarafton är den längsta dagen på året och kortaste natten så far vi med osanning. Sommarsolståndet inträffar inte förrän den 21 juni på norra halvklotet.
I och med det vänder det och blir bara mörkare och mörkare.
Jaha, som om det är något att fira!
Nej, nu njuter vi av den kommande sommaren och hoppas att den blir både varm och lång.

Over and out L8

2 kommentarer:

  1. Hmmmm....så där fint o städat såg minsann inte bordet ut i lördags inte!!!!!!

    Önskar även dej o de dina en lugn o fin midsommar!!

    SvaraRadera