onsdag 14 oktober 2009

Influensavaccin - Ja tack

Jag har betämt mig för att vaccinera mig mot svininfluensan.
Varför är det då bra att vaccinera sig?
I vårdguiden kan man läsa varför man rekommenderar vaccinering:

· Du slipper bli sjuk
För de allra flesta som har blivit sjuka i svininfluensan, som den nya influensan A(H1N1) allmänt kallas, har sjukdomen varit ganska mild. En del har haft hög feber och varit sjuka i över en vecka. En liten andel har blivit svårt sjuka och fått lunginflammation eller andra följdsjukdomar. Smittskyddsexperterna varnar för att viruset kan komma igen och drabba betydligt flera nästa gång. Om du vaccinerar dig slipper du bli sjuk.

· Du skyddar andra från att bli sjuka
Personer som av olika skäl inte kan få vaccinet riskerar att drabbas av influensan. Ju fler som smittas, desto fler riskerar att bli svårt sjuka i influensan.

· Om tillräckligt många vaccinerar sig kan vi stoppa smittspridningen
När många människor blir sjuka samtidigt finns det risk att viktiga funktioner i samhället slås ut, som sjukvård, energiförsörjning, skolor, renhållning och så vidare. Om en stor andel av befolkningen vaccinerar sig kan smittan stoppas, och vi kan undvika en situation som skulle kunna göra vardagen besvärlig för oss alla.

· Förhindra en andra influensavåg
Om en stor del av befolkningen är vaccinerad, är så många immuna mot viruset att en andra våg av influensan kan förhindras – genom att så få kan bli smittade och sprida smittan vidare.
Risken att drabbas av allvarlig eller till och med livshotande sjukdom på grund av influensan är betydligt större än riskerna med att vaccinera sig. Risken att drabbas av svåra biverkningar av vaccinet beräknas till en på miljonen.

I mitten av november påbörjas vaccination av allmänheten och den gruppen tillhör jag. Vaccinationen sker utifrån den dag i månaden man är född, så med andra ord borde jag vaccineras den 29:e vilket är en söndag och 1:a advent. Lite märkligt om man tänker på vad advent betyder. Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan. Ja, där ser man!
Väntan på vaccin eller?

Over and out L8

1 kommentar:

  1. Kikar bara in en snabbis och önskar dej och T en lugn och skön helg ♥

    SvaraRadera