söndag 31 januari 2010

Langkawi på vespa

Nu har vi landat på Langkawi. Det är tokvarmt här när man jämför med vintriga Sverige.
Nu har vi äntligen fått träffa sonen och pussat och kramat honom. Han har varit på resa i Thailand i 3,5 månad så det var skönt att se att han mådde bra. Han var brun som en pepparkaka jämte Teknik-Tomas och mig som mest liknade två spöken.

Idag, söndag hyrde vi två vespor. Teknik-Toms körde den ena vespan och Linus den andra. Jag satt på bönpallen på sonens vespa, stackaren.
Först åkte vi till ett ställe där man åker cable car upp i bergen och får en vacker utsikt över delar Langkawi. Sedan åkte vi vidare till Tangjug rhu och solade och badade.

Over and out L8

torsdag 28 januari 2010

Bye, bye snö och kyla

Nu är det nedräkning inför resan till Malaysia och Thailand till sol och värme. Härligt!
Resan är Teknik-Tomas fylla-gubbe-present.

Resrutten är tänkt så här:
Langkawi - Koh Lipe - Koh Bulon - Koh Ngai - Langkawi - Kuala Lumpur
Langkawi
Langkawi är en ögrupp utanför Malaysias nordvästra kust, nära gränsen till Thailand. Ögruppen består av 99 öar. Langkawi betyder brun örn.En utflykt som man tydligen inte ska missa är: "Mangrove tour", som är en båttur till världens äldsta mangroveträsk. På Langkawi ska vi bo på Sunset Beach Resort.

Koh Lipe
Ön är en av de över femtio öarna i den marina nationalparken Tarutao. Ön är inte större än att det bara tar 20 minuter att promenera över den. Jag har läst att på Koh Lipe härskar stillheten, stranden är så bländande vit att det gör ont i ögonen och snorkling är en given aktivitet. Här ska vi fira Teknik-Tomas födelsedag. På Koh Lipe ska vi bo på Cafe Lipe.

Koh Bulon
Ön är enligt många en Robinson ö, en liten paradis ö. Ön ingår i Petra nationalpark. Här ligger fantastiska stränder med kristallklart vatten. Hit reser man för att slappna av, sola, bada, äta god mat och läsa böcker eller snorkla på revet 5 meter från stranden. På Koh Bulon ska vi bo på Pandsand-resort.

Koh Ngai
Ön är den sydligaste ön i provinsen Krabi och är det perfekta stället för lugn och ro. Ett givet utflyktsmål som vi kommer göra är att ta en båt till Smaragdgrottan(Emerald cave), på Koh Muk, där en guide tar en genom mörkret i det varma vattnet och fram till en vacker lagun. På Koh Ngai ska vi bo på Coco-Cottage.


Jag hoppas att jag kan skriva lite på bloggen under de tre veckor jag är på resande fot.

Over and out L8

onsdag 27 januari 2010

iPad - me like

Apple-chefen Steve Jobs presenterade företagets senaste innovation på tisdagskvällen svensk tid, nämligen iPad.

Först kom iPod, sedan iPhone - och nu iPad.

Apple har lanserat sin efterlängtade bärbara dator, iPad, i princip en super-sized iPod Touch.

En iPad är ungefär lika stor som en inbunden bok, en centimeter tjock, väger 0,7 kilo och med en 9,7-tums Multi-Touch-skärm, liknande iPod Touch och iPhone. Den styrs med fingrarna på den tryckkänsliga skärmen.

Imponeranade är batteritiden. Den ligger på cirka 10 timmar men varar i en hel månad i standby-läge!

I want to have an iPad!!

Over and out L8

tisdag 26 januari 2010

Juldagen avgör vädret för kommande året

Enligt Bondepraktikan är de tolv juldagarnas(25 dec-5 jan) väderlek som avgör hela det kommande årets väder.

Så här säger Bondepraktikan:
”Infaller juldagen på en fredag ska vintern fast och stadig stå.
Våren god och en ostadig sommar.
En skön och god höst därefter kommer.”

2009 inföll juldagen på en fredag.
Återstår att se om bondepraktikan slår in…

Men hur stämmer det om man går tillbaka till den fantastiska sommaren 1994?
Sommaren 1994 glömmer jag inte i första taget men vilken veckodag var juldagen 1993 då, eftersom den ska ”styra” vädret för kommande året.
Jo, juldagen var på en lördag och då säger Bondepraktikan:
"Infaller juldagen på en lördag, blir det en ombytlig och bedrövlig vinter med köld och snö, blåsig vår, god sommar torr höst och dyrtid."

Hm, det verkar stämma?!

Over and out L8

söndag 24 januari 2010

Packa väskan

Ja, nu är det inte många dagar kvar tills vi åker till Malaysia. Härligt!

Jag är av den sorten som går metodiskt tillväga när det ska packas.
Jag skriver en lista på vad som ska med, lägger kläder i olika högar och packar efter konstens alla regler. Men Teknik-Tomas har en helt annan "metod"...han drar ut några lådor och rakar ner det han behöver i väskan. Det är väldigt befriande för en annan att se...Teknik-Tomas menar att om han glömmer packa något så köper han väl det på plats.
Jaa, så kan man ju också tänka?!

Och vad behöver jag en lista till när jag bara ska ha med mig dessa fem saker:

-Bikini

-Solkräm

-Solbrillor

-Solskärm

-Flip-flop







Over and out L8

torsdag 21 januari 2010

Spara Youtube-video lätt och smidigt

Jag hittade en sida på metroteknik.se hur man enkelt sparar ett Youtube-video och det vill jag ju gärna dela med mig av.

Det finns olika sätt att spara ner en Youtube-video på datorn.
Men här är nog den enklaste metoden hittills enligt Metroteknik.se:

Genom att surfa in på valfri Youtube-video och byta ut Y:et i url:n mot en 3:a kommer du till sajten 3outube.
Där kan du direkt välja att spara ner klippet till din dator som mpeg- eller flash-film.

Over and out L3

onsdag 20 januari 2010

Google Street View

Enligt tidningen Computer Sweden släpper Google sin karttjänst Street View för svenska städer imorgon, torsdag 21 januari. Med Google Street View kan man promenera runt virtuellt i flera städer. Nu återstår att se om Street Viw är bättre än Hitta.se eller Eniro's likvärdiga tjänster.

Så här skriver Computer Sweden:
Tjänsten innebär att användaren kan vandra runt i en virtuell version av staden och bygger på fotografier tagna på gatunivå. En rad städer runt om i världen har redan motsvarande tjänst, men CS erfar nu att den alltså släpps i en svensk version i morgon, torsdag.Stockholm är med redan från lanseringen, men det är oklart vilka fler städer som täcks. Tjänsten bygger på fotografier tagna från de specialbyggda så kallade Googlebilarna, vanliga personbilar försedda med kameror riktade åt alla håll. Bilen har setts både i centrala Stockholm och i vissa närförorter.

Frågan är dock om Street View Sverige kommer väcka sådan entusiasm som när den först släpptes internationellt. Både Eniro och Hitta.se har sedan en lång tid tillbaka motsvarande tjänster i Sverige. Det återstår att se om sökjätten kommer släppa några funktioner som de svenska konkurrenterna inte redan har.

Over and out L8

tisdag 19 januari 2010

I need my teacher to learn

I Youtube-klippet nedan sjunger Kevin Honeycutt följande:

Kids are changes any fools can tell
and the ways you teaching after have to change as well .
You might not like changes cause we grow up fast
but prepare us for the future and not your past.
There is not one minute to burn
I need my teacher to learn.

Titta på det här youtube-klippet.



Over and out L8

måndag 18 januari 2010

Lagbrytare med dubbelt efternamn

Jag hade ingen aning om att det finns en lag som säger att en person bara får ha ett efternamn, så alla med dubbelnamn är lagbrytare då eller?

Enligt lagen har man ett efternamn och skulle du ha ytterligare ett "efternamn" blir det ditt mellannamn som inte ska förknippas med en persons andranamn. Mellannamn är i svensk lagstiftning ett andra efternamn. Begreppet mellannamn används ibland vardagligt men felaktigt som benämning på förnamn som inte är tilltalsnamn(andranamn).

Mellannamn hade beteckningen tilläggsnamn i den förra namnlagen från 1963 och fick sitt nuvarande namn i den nu gällande namnlagen (1982:670). Mellannamnet läggs till före efternamnet. Före 1963 års namnlag kunde två efternamn, oftast för gifta kvinnor, skrivas ihop med bindestreck. Mellannamn och efternamn skrivs i folkbokföringen inte ihop med bindestreck, men vissa som bär ett mellannamn före sitt efternamn väljer själva att skriva ihop namnen eller blir felaktigt stavade med bindestreck av omgivningen.

Vad säger lagen?
En gift person eller registrerad partner kan nu välja att behålla sitt eget efternamn och lägga till sin makas, makes eller partners efternamn som mellannamn, eller anta makans/makens/partnerns efternamn och ta sitt eget efternamn som mellannamn. Det "egna" efternamnet kan vara ett som förvärvats genom ett tidigare äktenskap. Makar eller partner får dock inte anta varandras namn för att få likalydande kombinationer av mellan- och efternamn. Man kan naturligtvis också välja att behålla sina respektive efternamn efter vigseln utan att anta mellannamn.

Ett barn som får den ene föräldrens efternamn som efternamn kan få den andra förälderns efternamn som mellannamn. Som vuxen kan man själv uppta en förälders efternamn som mellannamn om man bär den andre förälderns namn som efternamn.
Ett mellannamn kan, till skillnad från ett efternamn , inte ärvas eller tas av make/maka vid giftermål.
Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Mellannamn"

Läs mer på webbsidan folkbokföring-efternamn

Over and out L8

söndag 17 januari 2010

Digitalisera analoga minnen

Vi är många som har analoga minnen. Jag tänker framförallt på analoga minnen så som foton tagna med Instamatic kameran eller rent av med en pocketkamera, semesterminnen på vhs, oförglömliga inspelningar på kassettband med t ex Rakt över disc och LP-skivor förvarade i drickabackar.
Alla dessa analoga minnen går att spara digtalt, digitalisera.


Att digitalisera något innebär att du överför analog information till datorn där den i sin tur är digital, eller ännu enklare, filmen eller fotografiet hamnar i datorn. Du kan med rätt teknik och gott om tid göra jobbet själv istället för att låta en proffs göra det. Gå till idg webbsida så får du tips på hur du kan göra.

Over and out L8

torsdag 14 januari 2010

Jetlagg

I slutet av januari åker jag och Teknik-Tomas till Malaysia i tre veckor. Ljuvligt!
Resan dit är lång men väl där glömmer man den långa restiden men jetlaggen kommer man inte ifrån. Den håller i sig ett par par dagar.
Malaysia ligger 6 timmar framåt så man ”tappar” sex timmar rent tidsmässigt men även kroppsligt enligt kroppsklockan.

Kroppsklockan är designad för en regelbunden rytm av dagsljus och mörker, när kroppsklockan kommer i otakt känner den av dagsljus och mörker "fel" tid i en ny tidszon. Symptomen av jetlagg fortsätter i några dagar eftersom den interna kroppsklockan sakta anpassar sig till den nya tidszonen.

Kan man på något sätt lura sin kroppsklocka då?
Enligt Jetlag calculator kan man fortare anpassa sin kroppsklocka genom att följa ett noggrant tidsinställda program av ljus och mörker vid de tidpunkter kroppsklockan är mest känsliga så att du snabbt kan återställa den till den nya tidszonen. Istället för att ta en vecka eller mer för att anpassa sig till en interkontinental resa, kan du bli helt anpassad till den nya tidszonen på bara en eller två dagar.

Jag testade jetlag calculator och fick följande tips:
Dag 1, undvik ljus från 05:00 till 10:00 sedan byter du till dagsljus till 13:00.
Dag 2, undvik ljus från 02:00 till 07:00 sedan byter du till dagsljus till 10:00.

Jaha, jag får kanske testa på tipset i Malaysia eller så gör jag som Skalman och går efter min mat- och sovklocka.
Over and out L8

tisdag 12 januari 2010

Tack gode gud för Spotify

Jag har fått en spellista med bara 80-talslåtar från grannes dotter tillika en Facebook-kompis.
Det var 121 låtar så nu har jag ”addat” den på min spellista på Spotify, snacka om hallelujamoment.


Jag kan ju nämna några artister och låtar på listan:
Girls on film, Duran Duran
You´re gonna get it, Trance dance
The power of love, Jennifer Rush
Everything I own, Boy George
The model, Kraftwerk
Girl I´m gonna miss you, Milli Vanilli
Dancing on the ceiling, Lionel Richie
Don´t you (forget about me), Simple Minds
Down under, Men at work
Sexual healing, Marvin Gaye
Everybody wants to rule the world, Tears for fears
Tell me to my heart, Taylor Dayne

Testa dina kunskaper i frågesport om 80-talsmusik.

Se ett youtubeklipp med 80-talsmusik och njut!


Over and out L8

söndag 10 januari 2010

Byxlös dag på tunnelbanan

Idag är det No pants subway ride 2010. Det går helt enkelt ut på att man åker tunnelbana byxlös. Det är iscensatt av en organisation som heter Improv Everywhere. Det är för nionde året eventet genomförs i många olika städer i hela världen. Improv Everywhere vill skapa scener av kaos och glädje på offentliga platser.

Improv Everywhere har en Facebook-sida.

I Stockholm genomfördes No Pants Stockholm. Deltagarna samlades på Fridhemsplan idag kl. 15:00.

KRAV FÖR DELTAGANDE:
1) Villig att ta av sig byxorna på tunnelbanan.
2) Kunna uppföra sig normalt under den utsatta tiden.

Vid mötesplatsen kommer alla deltagare bli organiserade i grupper och tilldelade ett specifikt tåg. När det är klart beger sig alla till de närliggande stationerna.

Prata inte med varandra när ni gått på tåget, vi känner inte varandra och är där tillsammans av en slump.

Sitt eller stå på din plats som du normalt skulle göra när du åker tåg. Läs en tidning eller vad du vanligtvis gör.

Du kommer ha blivit tilldelad en hållplats där du kommer ta av dig byxorna.

Så fort dörrarna stängs på din tilldelade station tar du av dig byxorna och lägger dom i din väska.

Om någon frågar varför du tar av dig byxorna, säg att dom började kännas obekväma (eller någonting i den stilen).

Gå av vid din tilldelade hållplats, byxlös, och gå på ditt nästa tilldelade tåg.

Om någon frågar, säg att du "glömde ta på dig byxor", och ja, "det är lite kyligt".

Insistera på att det är ett sammanträffande att andra också glömt sina byxor.

Var trevlig och vänliga och normal.

Se youtubeklipp No pants subway ride 2009 från New York.



Over and out L8

fredag 8 januari 2010

Visste du att…

I youtube-klippet här nedan får du ta del av hur den digitala utvecklingen påverkar hur vi beter oss. Datorn i din mobiltelefon i dag är en miljon gånger billigare och tusen gånger mer kraftfullare och cirka hundratusen gånger mindre (än en dator på MIT 1965) ...

Är du redo för framtiden?

"In February 2008 John McCain raised $11 million presidential bid. That same month Barack Obama attended no campaign fundraisers. Instead Obama leveraged online social networks to raise $55 million in those 29 days."

Se filmen Did you now?



Over and out L8

onsdag 6 januari 2010

Frukt- och grönsaksleverans fram till dörren

Ikväll kom leveransen från Ekobudet hem till dörren.

Jag hade beställt den Lilla gröna lådan.
Med lådan får man även det lilla Ekobladet med information om varifrån innehållet i lådan kommer och recept med mera.

Det här innehöll Lilla gröna lådan den här veckan:
Gul lök (Arne Dahlström, Odensbacken)
Broccoli(Italien)
Morötter(Arne Dahlström, Odensbacken.)
Röd och grön paprika(Italien/Israel)
Bataviasallad(Frankrike)
Clementiner(Italien)
Äpplen(Från olika håll, både svenska och import)


John Hadvall som driver Ekobudet fick Eskilstuna kommuns miljöpris 2008, kategorin företag.

Over and out L8

Kan brandvarnare falsklarma?!

När vi kom hem i natt så tjöt brandvarnaren på övervåningen!
Hur länge den hade tjutit har jag ingen aning om eller vad som fick den att falsklarma.
De enda jag kunde göra var att plocka ur batteriet för att få slut på tjutandet. Jag provade att sätta tillbaka batteriet men då började det tjuta igen.
Idag googlade jag om brandvaranare och hittade flera sajter där många hade haft samma problem med att deras brandvarnare falsklarmade.
Hmm, orsaken till att vår brandvarnare tjöt kan ju bero på att den har gjort sitt eller att den helt enkelt fick "tuppjuck", så nu ska jag snarast köpa en ny brandvarnare till övervåningen.

Goda råd om brandvarnare
- Sätt alltid brandvarnaren i taket, mitt i rummet.
- Du som bor i villa bör ha minst en brandvarnare per våning.
- Kontrollera brandvarnaren var tredje månad genom att trycka på testknappen.
- Gamla brandvarnare är ofta dåliga. Kasta dem som är över tio år
- Var förberedd om det börjar brinna.

Läs mer om brandvarnare på brandskyddsföreningens webbsida.

Kolla på musikvideon Brandvarnare med Smaklösa.



Over and out L8

lördag 2 januari 2010

Shopping i Stockholm

På måndag tar jag, syster-yster och mamsen tåget till Stockholm för en heldag med god mat, kultur och shopping.

När vi anlänt till Stockholm centralstation tar vi en promenad till konditoriet Vete-Katten som ligger på Kungsgatan 55.
Efter fikat är det dags att bege sig till Hötorget för att ta tunnelbanan till Slussen. Från Slussen tar vi Djurgårdsfärjan ut till Djurgården och besöker Skansen.

När vi känner oss färdiga med Skansen tar vi färjan tillbaka till Slussen och promenerar till Bondegatan 54 och äter lunch på restaurant Sonjas Grek.

Mätta och förhoppningsvis belåtna lämnar vi Sonjas Grek och låter maten sjunka ner med en promenad och shopping på Söder.
Innan vi lämnar söders höjder tar vi en fika i dotterns lägenhet.

Vi rundar av dagen i Stockholm med att ta tunnelbanan från Mariatorget till Hötorget och se kommersen på Hötorget och kanske inhandla en vacker bukett.

Over and out L8