tisdag 20 mars 2012

Havssköldpaddor och floating

I söndags och idag, måndag, har vi varit iväg på utflykter.

Snorkling och havssköldpaddor
I söndags tog vi lokalbussen, Colectivo, till Akumal. Akumal är känt för att de har havssköldpaddor i Akumal Bay. Det var ca 2,6 mil från där vi bor till Akumal och kostade endast 15 kronor/person. Det är mycket billigt att åka med Colevtivo. I Akumal gick vi ner på stranden och så var det bara att ta på sig snorkeln, cyklopet och simfenorna och simma ut 50-100 meter så såg vi både fiskar och så klart jättestora havssköldpaddor. Wow!
Det var otroligt att se dessa gigantiska havssköldpaddor som majestätiskt tog sig fram. Tyvärr så har jag ingen undervattenskamera utan här nedan är ett youtubeklipp från en annan som har snorklat i Akumal och sett havssköldpaddor. Det är svårt att se på filmen att de är så stora. Jag var i flera gånger och snorklade och sista gången såg jag även en stingrocka som svepte fram längs botten.Forest and float
Idag, måndag, hade vi bokat en guidad tur till naturreservatet Sian Ka'an. Det fanns olika aktiviteter att välja på. Vi hade bokat aktiviteten Forest and float. Vi blev upphämtade vid hotellet och sen åkte vi i ca 20 minuter till Muyil. I Muyil bor många mayaindianer. Vi hade en guide, Antonio, från Muyil som pratade mycket bra engelska. Antonio som är mayaindian berättade om mayaindianerna förr och nu, om templen som ligger i djungeln och om olika växtligheter medans vi gick i djungeln.
Promenaden i djungeln ledde fram till en lagun med alldeles turkost vatten. Vi åkte en mindre båt över hela lagunen tills vi kom till en smal kanal som mayaindanerna hade grävt. Genom  den kanalen kom vi till ytterligare en lagun som hade lika turkost vatten. Det var sagolikt vackert. Tänk vad naturen kan skapa!
Från den här lagunen gick det också en kanal men den var helt skapad av naturen och ledde tillslut ut i havet.
Vid kanalens början stannade båten och vi fick flytvästar och hoppade i kanalen som också hade sötvatten som lagunerna. Vi flöt bara i vattnets strömmande takt. Det var så avkopplande och samtidigt häftigt. Vi flöt längs med kanalen i ca 40 minuter och på ett ställe stod Antonio och tog emot oss.

Nu fick vi promenera ca 10 minuter tillbaka till båten. Båten åkte tillbaka samma väg som vi hade kommit.
Dagen avslutades med en god och typisk mayalunch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar