söndag 24 maj 2009

Vad är RSS-feeds?

Jag surfade runt på olika webbsidor för att ta reda på mer om RSS-feeds som kan översättas till RSS-flöden. RSS står för "Really Simple Syndication", "Rich Site Summary" mm, det finns inte bara en betydelse.
RSS är en programvara eller webbaserad tjänst som används för att ta del av RSS-flöden. Programmet, som antingen installeras på datorn eller som är webbaserat kontrollerar automatiskt de RSS-flöden man prenumererar på och presenterar nya inlägg på ett överskådligt sätt. Du som användaren behöver inte aktivt söka upp webbsidor för att uppdatera dig om något har hänt. Alla RSS-flöden har en länk tillbaka till webbsidan, en så kallad syndikering, så om du ser en rubrik/utdrag/nyhet du vill läsa kan du klicka på den och länkas då vidare till webbsidan som innehåller nyheten.

Idag har de flesta svenska nyhetssajterna någon form av syndikering av sina nyheter, vilket gör att man som besökare inte längre måste besöka webbplatsen för att ta del av dessa.
RSS används också flitigt av bloggarna för att dela med sig av sina senaste inlägg och kommentarer.

För att prenumerera på RSS-flöden behöver du en RSS-läsare. De finns både i form av webbaserade tjänster och som programvara du installerar på din dator. RSS-läsare är också inbyggda i alla de senaste versionerna av de vanligaste webbläsarna, mailläsarna och de flesta nya mobiltelefoner. Om man inte har en RSS-läsare men ändå vill se feedsen, flödena, så kan man besöka: rss-feed.se – senaste nyheterna.

Här är några exempel på gratis RSS-läsare:
· Bloglines (Webbaserad)
· Google Reader (Webbaserad)
· Safari (Mac)
· Firefox (Mac och PC)
Over and out IKT-Lotta

2 kommentarer: