torsdag 1 april 2010

April, april din dumma sill…

…jag kan lura dig vart jag vill.
Ja, idag är det STORA lurardagen.

Historik
Första april är sedan slutet av 1600-talet den dagen då vi i Sverige luras med aprilskämt. Varför man lurar varandra första april är det ingen som riktigt vet, men människor har gjort det länge.
Enligt wikipedia så tror att man första aprilskämten gick ut på att lura någon att gå dumma ärenden - till exempel fick den lurade ett brev, en så kallad aprilsedel.


Det klassiska första aprilskämt med nylonstrumpan
Kjell Stensson arbetade som tekniker på SVT är den som stått för det mest legendariska aprilskämtet.
Aprilskämtet gick i stora drag ut på att om man trädde en gammal nylonstrumpa över TV-apparaten så skulle testbilden – ja, detta var på den tiden då statstelevisionen inte hade resurser till sändningar dygnet runt utan en hel del av tablån bestod av testbild – plötsligt uppenbara sig i färg.

Med hjälp av utrustningen skulle inte tittarna behöva köpa en ny TV för att få bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den gamla svartvita TV:n. Hur dumt det än låter i dagens moderna värld, så innebar den första april 1962 många uppklippta nylonstrumpor i de svenska hemmen. He, he...

Inslaget sändes 1 april 1962, se klippet.
De bästa aprilskämten i medierna och på webben, läs sammanställning.

Läs listan med de bästa aprilskämten genom tiderna.

Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar