torsdag 20 maj 2010

Inspirerande dagar i Stockholm

Idag, torsdag, och i morgon är jag på konferens i Nacka strand.
Konferensen handlar om Framtidens lärande – här och nu.

Jag åkte upp till Stockholm redan i onsdags. Teknik-Tomas jobbar i Stockholm så vi passar på att vara lite vardagslyxiga och bo på hotell i två dagar.
Igår kväll tog vi en sväng till Hötorgshallen och köpte både vitlöksoliver och grekisk olivolja.
Vi njöt av en ”after work” vid Hötorget och såg samtidigt kommersen som pågick i frukt- och blomsterstånd. Jag passade också på att köpa ett flätat armband i mocka.
Konferensdag 1, torsdag
Lyssande först på Francesc Pedró, professor OECD, Centre for Educational Research and Innovation(CERI). Hans uppmaning till skolor är att man ställer sig frågan "Vad vill vi få ut av tekniken i klassrummet?" innan vi köper in tekniken.

Ungt inflytande presenterade deras syn på den framtida skolan. De säger att framtidens skola måste vara en drömfabrik, en möjlighetsfabrik där lärarna kallas inspiratörer. Eleverna måste utbildas att bli en världsmedborgare.

Lotta Edholm skolborgarrådet i Stockholm berättade om hur Stockholm lagt upp det strategiska arbetet med IKT. Hon sa att IKT ska vara ett integrerat verktyg i skolan.


Inspirationsseminarie

På inspirationsseminariet lyssnade jag på pedagoger från Bredängskolan och Alstenskolan som arbetar med Att skriva sig till läsning på datorn som verktyg med sina elever. Arbetssättet bygger på Arne Tragetons modell.Dagen avslutade jag i Kista på DAC(Digital Art Center) tillsammans med kollegor från Eskiltuna.
DAC är tänkt som en långsiktig satsning för att skapa ett helt nytt sammanhang och en mötesplats för att synliggöra och levandegöra innovation, kreativitet, lärande och tillväxt. Här kan elever och pedagoger utforska sin kreativa och kommunikativa förmåga i en deltagar kultur.

Jag är såååå inspirerad!
Nu ser jag fram emot morgondagens konferens.

Over and out L8

2 kommentarer:

  1. Hmm....det var väl det jag trodde att du var på något spännande.....bo så där på hotell...mitt i veckan...Härlig lyx!! Nice armband......kanon!!

    SvaraRadera
  2. Mmm, vardagen kan faktiskt vara lyxig.

    SvaraRadera