söndag 9 januari 2011

Poddradio med P3 Dokumentärer

Jag prenumererar på P3 Dokumentärer poddradio som jag laddar ner i min iPod.
Fördelen med poddradio är att man kan pausa och fortsätta lyssna när man vill.
Läs hur du gör för att ladda ner poddfiler.

Vad är P3 Dokumentär?
P3 Dokumentär är programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dom som var med när det hände, där det hände.
För att förstå hur händelser i vår nutidshistoria skapar avtryck och förändrar vårt sätt att leva måste händelserna sättas in i ett sammanhang. I Sverige finns en mängd händelser som påverkat både oss och andra länder, och på samma sätt har vi i Sverige tagit intryck av små och stora händelser som hänt utanför landet.
Info hämtad från sverigesradio.se

Jag har lyssnat på en hel del dokumentärer och den senaste var riktigt ruskig, läs nedan.

Vipeholmsexperiment
Det är 1940-talet och svenskarnas tandhälsa är usel. Regeringen ber därför medicinalstyrelsen att utreda orsaken till karies och hur man bäst förebygger hål i tänderna. Det kommer att bli det största människoexperimentet i Sverige. Och svaret på frågorna kommer att innebära en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Den perfekta försöksstationen finner man i Lund, på Vipeholms sjukhus för svårskötta obildbara sinnesslöa. Här finns slutförvaring för de värst psykiskt sjuka och utvecklingsstörda i landet, och man har full koll på vad de äter. De redan rättslösa i anstaltssverige bli försöksdjur. Under två års tid matar man patienterna med enorma mängder socker. Patienterna får äta kolor, socker och choklad under uppsyn, sponsrat av sötsaksindustrin, och resultatet blir förstås ännu fler hål i tänderna.


Upptäckten satte Sverige på den internationella forskningskartan, och resultatet blev lördagsgodis och färre hål i tänderna för den svenska befolkningen. Men det var Vipeholmspatienterna som fick betala priset.


Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar