tisdag 17 maj 2011

Vad gör 2-åringar på nätet?

Idag lyssnade jag på föreläsningen ”Vad gör 2-åringar på nätet?”
Det var Läns-och regionbiblioteken som höll i arrangemanget.
Syftet med dagen var att ge omvärldskunskap om de minsta barnens medievardag.

Föreläsningen inleddes med Alex Amnéus från Statens medieråd presenterade rapporten Småungar och Medier som är en omfattande undersökning av medieanvändningen hos barn mellan 2-9 år. Rapporten visar bl.a. att två tredjedelar av 2–5-åringar och nästan alla 5–9-åringar brukar använda dator. Av 2-åringarna är det 42 % som någon gång har använt datorn. Spel är den vanligaste aktiviteten vid datorn för barn mellan 2 och 9 år.
Läs mer om rapporten här.

Se youtubeklippet med en 2,5 årings första möte med en iPad.


Christina Alström och Berit Carlsson berättade om Härryda kommuns satsning på IKT-förskola. Pedagoger och barn använder Mac-datorer och iPad. Vi fick se olika pedagiska grepp hur de använder modern teknik i förskolan. Bland annat Wii spel, iPad att låna hem för att ta bilder och sedan visa sina kompisar och möjlighet med olika appar.

Camilla Delac, försäljnings- och kundservicechef Parken Zoo, berättade om satsningen Kalle Kunskaps Ordköping i Parken Zoo. I Ordköping kan barnen träffa karaktärerna Kalle Kunskap och Leo Lejon. Ordköping är ett Lek & Lär-område där barnen genom lek lär sig nya saker och har roligt samtidigt.

Sara Ohlsson från SVT berättade om vad de yngre barnen kan gör på Bolibompawebben, gå till webbsidan Bolibompa.
Bolibompawebben har 200 000 unika besökare/vecka. Imponerande!

Sist ut för dagen som föreläsare var Linus Feldt. Linus arbetar på Bajoum med att utveckla applikationer för barn och projekt Barnvärlden. Bajoum har utvecklat barnspel Pettson & Findus, Lasse Majas detektivbyrån m fl.


Over and out L8

1 kommentar:

  1. Intressanta nyheter och underhållning plats, kommer att rapportera till mina vänner om denna webbplats på Facebook. Jag är en flitig besökare till din webbplats. Också ett bra spel webbplats bolibompa

    SvaraRadera