torsdag 22 juli 2010

Boktips - Hundraåringen

Jag har läst boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Mina förväntningar på boken var höga eftersom jag hade hört så mycket positivt om den och de förväntningarna infriades faktiskt.

Hundraåringen är en mycket speciell bok där skrönor staplas på varandra.
Det är en riktig rövarhistoria med förvecklingar som heter duga. Det händer något hela tiden i boken och den ena efter den andra osannolika situationen uppstår.
Du måste läsa boken för att förstå de tokroliga sammanträffandena.


Så här presenteras boken:
Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.

Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.

Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?

Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.


Hör Jonas Jonasson, författaren, berätta om hur denna galna historia kom till. Berättat för Fredrik Belfrage på bokmässan i Göteborg.

Lyssna på inledning, kapitel 1-2, uppläsare Björn Granath.

Jag ger bokbetyget blir 4 hängmattor av 5 möjliga.


Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar