söndag 14 november 2010

Dop med digital "pekbok"

Idag döptes Love, ett riktigt kärleksbarn.
Dottern har fått den ära att vara gudmor till lilla Love.

Men vad ger man då som doppresent?
Av oss fick Love en digital "pekbok" eller rättare sagt en digital fotoram med bilder på hans släkt, saker, djur och frukter. Vem vet, digital pekbok är kanske världens affärsidé ; )
Här är en del av de foton som den digitala "pekboken" innehöll:


Tilläggas ska att Love förstås även fick riktiga böcker av sin gudmor som hon älskade att lyssna på när hon var liten.

Men vad innebär dopet egentligen?
Ett vanligt missförstånd är att man genom dopet får sitt namn. Namnet registrerar föräldrarna hos Skatteverket senast tre månader efter att barnet är fött.

Dopet handlar om något annat. I dopet ger man barnet eller den vuxne som döps möjligheten att få del av en större gemenskap, med Gud och en församling. Dopet är ett löfte om befrielse och beskydd. Man tackar Gud för det under som det nyfödda barnet är. Dopet är kravlöst, barnet behöver inget prestera utan är en gåva från Gud. Med dopet tydliggör man också nya roller i relationerna. Roller som föräldrar, farmor, morfar, faddrar osv.

Vattnet - en symbol för livet
När barnet döps tar prästen vatten på barnets panna. Vattnet är en symbol för livet. En påminnelse om födelsen – vattnet i livmodern som en gång omslutit oss alla.

De som döps får ett dopljus, det överlämnas när dopet ägt rum och församlingen välkomnar barnet in i församlingen. Dopljuset kan man sedan tända på dopdagen, födelsedagen och vid andra tillfällen.
Info hämtad från dopguiden.se


Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar