lördag 13 november 2010

Här snackar vi dadlar och inget fikonspråk

Jag fick tips på ett recept på dadlar inlindade i bacon av Carl(s)berg på jobbet och det blev kanongoda aptitretare. Jag la till ost och chili men det bara fantasin som begränsar dig.

Så gör du:
Dela färska fikon på längden och ta ut kärnan. Mosa fetaost och finhacka en 1/2 chilifrukt. Blanda ner chilin i fetaosten. Fyll dadelhalvan med oströran och linda om en 1/2 baconskiva. Steks i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter till baconet fått färg.
Mumsflibabba!

Fakta och kuriosa om dadelpalmen

Dadlar (Phoenix dactylifera) kommer från Nordafrika, Iran, Irak och Saudiarabien där man äter dadlar året om. Dadlarna kommer från Dadelpalmen. Människan har ätit dadlar i minst 5000 år. De är kända för att växa i oaser. Frukterna hänger i stora klasar under palmens bladkrona.

Dadelpalmen är också bibelns palm. När den döende Moses tittar in över det förlovade landet så ser han en grön oas – Jeriko. Under antiken var Jeriko välkänt för sina fina dadlar. Plinius skriver i sin Naturalis Historia att ”från Judeen kom en speciellt smaklig dadelsort – finast var de som växte kring Jeriko.” Dadelpalmens blad har stor symbolisk betydelse för judarna. När Jesus red in i Jerusalem under den omtalade påsken för ett par tusen år sedan, så lade man dadelpalmblad varvade med klädnader på vägen framför honom.

I Egypten är dadelpalmen en fruktbarhetssymbol och dessutom var den en god inkomstkälla för staten då alla honträd beskattades. En del av skatteintäkterna försvann dock när Assuandammen byggdes mellan 1959-1971, då mer än 1 miljon dadelpalmer dränktes.


Det finns också en svensk anknytning till dadelpalmen. Det är av palmsaft från dadelpalmen som arrakpunschen framställs som dricks till ärtsoppan.


Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar