söndag 7 november 2010

Svenskarna och Internet

Olle Findahl som är forskningsledare vid World Internet Institute har undersökt svenskarnas internetvanor sedan sekelskiftet. Nu har den årliga rapporten Svenskarna och Internet 2010 publicerats.


Här är ett litet smakprov från rapportens sammanfattning:


Sverige intar förstaplatsen på tre globala IT-index

2010 har Sverige hamnat högst upp på tre rankinglistor som alla försöker ”mäta” olika länders beredskap och förutsättningar att bli ett framgångsrikt informationsteknologiskt land.

Spridningen neråt i åldrarna har stannat upp
Under de senaste tio åren har nybörjaråldern successivt sjunkit. Nivån, när hälften av en årskull börjat använda Internet, har för varje år sjunkit med ett år. Nu har denna utveckling stannat upp. 2009 låg 50-procentnivån på drygt fyra år, nu ligger den på knappt fyra.

Åtta av tio googlar för att få svar på frågor om hälsa eller medicin
Två av tre internetanvändare söker efter hälsoinformation på nätet.
Det är mer än en fördubbling jämfört med år 2000. Åtta av tio använder Google och skriver något eller några sökord för att få svar på sina frågor. Det innebär dock inte att andra informationskällor konkurrerats ut. Läkare, sjuksköterskor och vårdpersonal är fortfarande viktigast.

Hälften av alla svenskar är med i sociala nätverk
För de unga inträffade det stora språnget redan mellan 2005 och 2007. För de något äldre har intresset för att delta i sociala nätverk ökat under senare år. Under senaste året har ökningen varit dramatisk och andelen som besöker sociala nätverk har mer än fördubblats i åldrarna över 45 år.

Läs hela rapporten.


Over and out L8


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar