tisdag 7 juli 2009

Från elektronhjärna till dator

50 år med datorn i Sverige
Från början var datorn huvudsakligen ett hjälpmedel för att utföra matematiska beräkningar, men har senare blivit viktig vid bland annat automatisering av administrativa rutiner, kommunikation, informationslagring och mediebearbetning.

Vad vi har kallat ”maskinen” har växlat. Under datorernas barndom användes uttrycket elektronhjärna som en populär benämning. På 60-talet övergick man att kalla den för datamaskin och förkortningen data. Tillslut föreslog Börje Langefors, som då arbetade på SAAB, ordet dator, tanken var att det skulle överensstämma med ord som traktor och motor.

Här är ett axplock ur datorns historien med en tidslinje.

Besök Sveriges museum för IT-historia
IT-ceum är Sveriges museum för IT-historia. Museet berättar om den svenska utvecklingen från spioneri under andra världskriget via hemdatorn till de allra senaste framstegen. Museet ligger i Lindköping. Vägbeskrivning till museet.

Testa dina datorkunskaper med IT-ceums frågesport.

Jag var inne på itceums hemsida och läste om olika föreläsare och seminarier. Jag fastnade för en föreläsare som heter Per Nystedt. Han föreläser om eye tracking.

Med blicken mot framtiden
Per Nystedt, Tobii Technology AB, håller en föreläsning om Eye Tracking, tekniken som används för att avslöja dina tankar och som på samma gång hjälper människor utan möjlighet att kommunicera att tala och skriva.
I framtiden kan Eye tracking komma att ersätta eller komplettera datormusen även för "vanliga" datoranvändare. Eye tracking kan då komma att användas i jakten på ökad effektivitet, eller för att låta datorn förstå vad vi håller på med och därigenom hjälpa oss att ta ytterligare ett steg närmare utopin att på allvar vara ett med datorn.

Hmm…frågan är om man vill vara ett med datorn?

Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar