onsdag 1 juli 2009

Sola gärna och men bränn dig inte

Det har kommit larmrapporter om att cancerformen malignt melanom ökar i Sverige.
Men finns det inga fördelar med solandet undrar en soldyrkare?

Jo, det finns det faktiskt!

Men som allt annat så handlar det om att njuta i ”lagom” doser.

Kvinnor bör sola mer för – fördelarna överväger klart riskerna
En studie gjord vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Universitetssjukhuset i Lund där 40 000 kvinnor deltog visar att kvinnor som solar löper 30 procent mindre risk att få blodpropp jämfört med dem som undviker solen.

Här är ytterligare fördelar med solande:
- stimulerar bildande av D-vitamin i huden
- gynnsam effekt när det gäller att undvika blodpropp
- motverkar depressioner.

Men förr då – när folk arbetade mer ute?
– Många har frågat sig varför inte folk drabbades mer förr i tiden när folk vistades mer utomhus. Men då gavs huden en chans att vänja sig vid solen. Nu sitter vi inomhus mer och utsätter sedan huden för en chock, säger Karin Westermark, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Jaha, så det handlar om att vänja kroppen…hm…det kan jag väl stå ut med ; )

Men vill du ändå vara på den säkra sidan och sola lagom kan du prova UV-klockan. UV-klockan, eller Solklockan som den också kallas, bärs runt handleden som en vanlig klocka. Ytan i mitten reagerar på solens UV-A och UV-B strålar och mörknar ju starkare solen skiner. Symboler runt om gör det lätt även för barn att förstå när det är dags att söka skugga. Klockan kan användas flera gånger och utformas i önskad design med flera färger. Det är företaget Keback som har utvecklat klockan.

Huden blir rynkig i förtid av för mycket solande säger den som inte gillar solen. Det kanske den blir men rynkorna kommer ju förr eller senare så varför skjuta upp det. Och apropå rynkor…

Boken Hjärtat får inga rynkor av Mark Levengood är inte en genväg endast till hans hjärta utan till varje människa som i grund och botten tycker livet är rätt fantastiskt.

Här är några citat ur boken:
”Vårt hembiträde tyckte att det var onaturligt att flyga.
- Om det var Guds mening att människan skulle flyga, då skulle Han ha gett henne vingar, brukade hon säga. Och morfar suckade över sin gin & tonic och sade att om det var Guds mening att hembiträden skulle filosofera skulle Han ha gjort drinkarna starkare för dem som måste lyssna på eländet."

”Visste ni att samerna inte har ett enda ord för trådlös uppkoppling?
Nej, när man frågar dem vilket bredbandsbolag de nyttjar, då sitter de där alldeles snopna och klappar sin ren.”

”Visste ni att finnarna inte har ett enda ord för optimism?
Det har liksom aldrig behövts.”


Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar