onsdag 15 juli 2009

Svininfluensa - A/H1N1-influensa

Varifrån kommer namnet Svininfluensa?
Viruset består av åtta DNA-segment och fem av dessa kommer ursprungligen från gris, två från fågel och ett från människa. Initialt var förvirringen stor och vissa trodde att hela genuppsättningen kom från gris, därav namnet svininfluensa.
Världshälsoorganisationen och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, menar att namnet "svininfluensa" är olycklig. De och Världsorganisationen för djurhälsa, har kommit överens om att inte kalla sjukdomen för ”svininfluensa” utan ”A/H1N1-influensa”.

Eftersom det är en ny variant av viruset har ingen haft just denna influensa tidigare och därmed är troligtvis ingen immun. Detta kan betyda att vem som helst kan drabbas av den nya influensan om de utsätts för smitta.

Hur orolig ska man vara?
Jag läste i Aftonbladet idag, 15 juli, att till hösten kommer man att massvaccineras mot A/H1N1-influensa i Sverige.

Va, massvaccinera?!
Varför då och hur farlig är influensan?


Enligt artikeln i Aftonbladet så kommer i bästa fall, om massvaccineringen fungerar och influensan inte blir värre, 400 000 svenskar att drabbas. I värsta fall, med ett mer aggressivt virus och en långsammare vaccinering, kan det handla om fem miljoner enligt Smittskyddsinstitutet och Social-styrelsen. Vaccineringarna beräknas starta i slutet av september. Läs hela artikeln.

Vadå i värsta fall fem miljoner!!
Det är ju mer än halva Sveriges befolkning!


Enligt Anders Tegnell, på smittskyddsenheten Socialstyrelsen, är detta den största vaccinationen på väldigt länge. Se intervju med Anders.

Vad menas med Pandemi?
Definitionen av en pandemi är en bestående smittspridning på minst två kontinenter. För första gången på över 40 år upplever världen en fullskalig pandemi med ett nytt influensavirus. I juni uppgraderade Världshälsoorganisationen den nya influensaepidemin med viruset H1N1 till nivå 6, den högsta nivån på skalan. I och med att Världshälsoorganisationen har gett influensan pandemivarningsnivå 6 (högsta nivån) träder Sveriges vaccinavtal i kraft.

Vissa uppgifter pekar på att om viruset får en omfattande spridning kan följden bli en influensa som påminner om pandemierna ”Asiaten” och ”Hongkonginfluensan” under
1950- och 1960-talen.

Vad säger expertisen?
Det experterna nu oroar sig för är en eventuell ”andra våg”, att viruset ska mutera och komma tillbaka i en än mer aggressiv och dödlig form. Så har nämligen varit fallet med ett flertal tidigare influensor, exempelvis de som härjade 1781, 1847, 1890 samt 1918, skriver New Scientist. I alla dessa fall var viruset relativt harmlöst till en början, under våren, men kom tillbaka i en mer dödlig variant under hösten.

Jag var inte orolig innan men nu är jag faktiskt lite orolig...pandemi...massvaccinering...

Over and Out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar