onsdag 16 juni 2010

Tips på gratistjänster på nätet

I den nätbaserade kursen Digital kompetens och lärande - IKT och pedagogik för 21:a århundradet som jag läser på distans så får man prova på olika gratistjänster.
Här är några gratistjänster som jag har provat på och beskriver dem lite.

Twitter
Twitter är en mikroblogg som möjliggör för användaren att uppdatera sin webbdagbok och läsa andras uppdateringar, tweets. Textinlägget får högst innehålla 140 tecken. Jag hade inget twitterkonto innan kursen men nu har jag skapat ett konto och så har jag lagt upp några som jag följer bland annat en kollega. Men själv tror jag att jag hellre använder min blogg och facebook. Men man vet ju aldrig…

Podcast
Det här mediet är väldigt tilltalande tycker jag. Jag håller på att skriva på ett innehåll som jag sedan tänker spela in. Jag har hämtat hem Audacity och provat på funktionerna lite, så snart har jag gjort mitt första radioavsnitt.

Podradio är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet. Ordet "podcasting" är en sammanslagning av "pod" (ordagrant "kapsel" men syftande på media-spelaren iPod) och engelskans "broadcast" (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svensk term för företeelsen; "poddsändning" är ett av de förslag som lagts fram.
Information hämtad från wikipedia.

Se youtubeklipp om podcasting.

Flickr
Jag använder webbtjänsten Picasa för att lagra mina bilder på nätet och så skapar jag olika collage i den tjänsten också. Jag har ett flickr-konto men har ännu inte lagt några bilder där. Ett annat gratis verktyg för bilder är PhotoFiltre det är hyfsat komplett och ger en möjligheter att göra enkla eller avancerade redigeringar i en bild och infoga effekter i foton.

Vad ska man då välja Flickr eller Picasa?
Det jag kunnat hitta att läsa på webben om Flickr vs Picasa så förordar många användare Flickr framför Picasa.

Bloglines
RSS-feeds har jag även på mitt googlekonto men jag har provat Blogline men använder hellre google. RSS är en teknik som gör att du enkelt kan prenumerera på information från olika webbplatser som intresserar dig.

Delicious
Jag har lagt upp några bokmärken i Delicious men vet inte om jag kommer använda det. I Eskilstuna har vi en internportal för personalen där man kommer åt sina dokument och länkar. Jag lägger hellre ett dokument med länkar där som jag använder ofta och så kan jag snabbt delge mina länkar till kollegor eller skriva ut dem på ett papper .


Istället för att samla sina bokmärken i webbläsaren har man dem på nätet i gratistjänsten Delicious. Du kommer själv åt dem oavsett vilken dator du använder. Dessutom kan andra få tips om bra webbsidor från dig.


Nu när jag provat några tänster slås jag av tanken att jag önskar att allt var samlat på ett ställe, en personlig plattform.
Finns det någon sådan tjänst som är gratis tro?


Till sist:
Tjugoförsta århundradet utbildningen måste förbereda unga människor för tester av livet, snarare än ett liv i tester.


Over and out L8

2 kommentarer:

 1. Intressant att du skriver att du funnit att många tycks förorda flickr framför picasa. Jag är så nöjd med flickr att jag inte kommit mig för att testa några andra verktyg...
  Vad menar du med "ett liv i tester"? Det känns som jag missat något. Menar du att vi i skolan experimenterar på eleverna eller menar du bara att vi inte ska göra det? Eller har jag helt missförstått dig?

  SvaraRadera
 2. Det jag menar är att skolan måste titta på alla förmågor hos eleven och bedöma eleven utifrån det och inte bara bedöma efter ”tester/prov”. Allt för många elever pluggar på det som de vet att läraren vill ha svar på inför prov.
  Är det utveckling?
  Är det kreativt?
  Hur bedömer skolorna kreativiteten hos eleven eller gör de inte det?

  SvaraRadera