måndag 10 augusti 2009

Blodet droppar, blodet droppar

Jaha, då har man varit iväg och tappat sig på blod, 450 ml.
Det som förvånar mig är att det är så få som ger blod.

Här är statistik över blodgivare i Sörmland:

Är du mellan 18 och 60 år, frisk och väger minst 50 kilo (alla dessa kriterier täcker i alla fall jag in) då är chansen stor att du kan bli blodgivare. Du får ge blod högst tre gånger per år om du är kvinna, fyra om du är man. Vid varje blodgivning tappas du på 4,5 dl blod (det är ungefär en tiondel av det blod du har i kroppen).

Jag blir kallad via mailen när det är dags för ny tappning och så får jag en påminnelse på mobilen dagen innan. Det tar inte mer än en halvtimme att ge blod. Mitt blod och den halvtimmen vet jag räddar liv. Den tiden och blodmängden borde väl fler kunna avvara!

Hur går det till att ge blod?
En bloggande musiker har blivit filmad när han ger blod, se filmen Ge blod.

Jag kan bara uppmuntra mina bloggvänner att bli blodgivare.
Gå in här och anmäl dig som blodgivare, anmälan vi nätet.
Eller läs information om att bli blodgivare.


Over and out L8

3 kommentarer:

 1. Men om man är panisk rädd för att bli stucken med nålar så finns inte alternativet där att ligga med en nål i armen i 30 minuter. Rädsla är sällan logisk och går sällan att resonera bort, så inte ens logiken av att stå ut med rädslan i 30 minuter för att rädda liv, får mig att göra det...:( Men jag jobbar på saken...nu kan jag sitta upp när de ska ta blodprov på mig, utan att slita bort armen. ;)

  SvaraRadera
 2. För mej är det självklart att man ska lämna blod.....om man kan...........tänk om det händer dej själv något en dag o du behöver en massa blod....o så finns det inget för att folk inte har lämnat!!
  Nej ut o lämna blod, plasma, trombocyter m m.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Till Esset: Jag har all förståelse om man är spruträdd men fler kan bli blodgivare.

  Till Britten: Jag kan bara hålla med dig min "kära sambo"

  SvaraRadera