lördag 22 augusti 2009

Svininfluensan

Den nya influensan A(H1N1) är ett nytt influensa­virus som sprids över världen. För de allra flesta är det en ofarlig men ibland obehaglig sjukdom med symtom som går över på några få dagar.

Vilka symtom får man?
Feber, torrhosta, halsont, ont i kroppen, uvudvärk, frossa, snuva och en väldig trötthet är vanliga symtom vid influensa. Det är viktigt att hindra smittspridningen för att skydda dem som kan bli allvarligt sjuka av influensa.

Hur hindrar man smittspridning?
Tvätta bort influensavirus som lätt fastnar på fingrar och på ytor som dörrhandtag, och som kan spridas vidare när du tar i hand. Använd tvål och vatten.

Med handsprit får du bort ännu mer virus efter handtvätten.

Fånga upp virus genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk som du slänger direkt i soporna. Undvik att täcka munnen med handen när du nyser eller hostar.

Stanna hemma om du är sjuk så sprider du inte influensavirus vidare på arbetet, skolan eller bussen. Kontakta sjukvården per telefon istället för att gå direkt till väntrum där influensa lätt sprids vidare.

Varför ska man vaccinera sig?
Genom att vaccinera sig kan man undvika att själv bli sjuk och även bidra till att minska smittspridningen. Om många vaccinerar sig ökar också möjligheterna tatt hålla igång viktig verksmhet, t ex sjukvård.

Vad kommer massvaccinationen att kosta för Sörmland?
Massvaccinationen av sörmlänningar kommer att kosta landstinget mellan 70 och 80 miljoner kronor. Hälften av kostnaden är vaccin, resten kostnad för extra personal.
Läs mer i Eskilstuna kurirens nätupplaga.
Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar