söndag 16 augusti 2009

Kan du säga schibbolet?

Författaren Marjaneh Bakhtiari har skrivit den roliga och träffsäkra boken Kan du säga schibbolet.

Boken handlar om en familj Abbasi där pappa och mamman i familjen har flytt från Iran men deras två döttrarna har aldrig varit i Iran utan växt upp i Sverige.

Pappan Mehrdad talar flytande svenska och är lärare på högskolan, författare, debattör som förespråkar att invandrarna ska bli ”svenskar”. Mamman Noushin talar svenska väldigt dåligt, är arbetslös och sjukskriven som invandrare står hon för allt som Mehrdad vill ändra på bland invandrarna.
De har två döttrar. Baran 13 år som ständigt lyssnar på hip-hop musik i sin iPod och Parisa 16 år revoltören som trotsar och ifrågasätter allt.

En dag ställs allt på ända när Parisa säger att hon vill åka till Iran och söka upp sina rötter. Hon kräver att få åka till släkten i Tehran för att ta de spektakulära bilder på en uråldrig religiös ceremoni som hon menar kommer att höja betyget på hennes projektarbete i gymnasiet.
Mamman Noushin vägrar att skicka sin dotter till landet som hon och Mehrdad en gång flytt ifrån. Men den högljudda och trotsiga Parisa står på sig och får tillslut åka till Teheran men ett villkor är att hennes syster följer med.

I boken får man och stifta bekantskap med ett flertal olika karaktärer som är beskrivna med båda humor och värme och deras sätt att se på integrationen.

Läs eller lyssna på boken, den får en att fundera över sina egna fördomar om sådana finns och hur olika vi ser på integrationen.

Jag ger boken 4 hängmattor av 5 möjliga.


Vad betyder schibbolet?
schibbolet [-bo:-], shibboleth, språkvetenskaplig term med bibliskt (hebreiskt) ursprung. Uttalet av ordet schibbolet fick enligt Dom. 12:5–6 avgöra om man var vän eller fiende. Skillnaden (sje- eller s-ljud) betydde liv eller död. Den bakomliggande orsaken till dödandet var förstås inte uttalet utan grupptillhörigheten. Termen schibboletfunktion avser språkets förmåga att skilja vän från fiende, den egna gruppen från andra. Allmänt handlar det om hur en språklig skillnad används för att avslöja social tillhörighet. Man talar även om "en schibbolet", och då avses språkliga detaljer som kan skilja grupper åt, t.ex. variationer som kex/tjex, akseptera/asseptera och större än jag/än mig.
Källa http://www.ne.se/


Over and out L8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar